середу, 23 грудня 2015 р.

Небезпечний спорт

     Існує багато рейтингів небезпечних видів спорту як професійного так і любитильського, як популярного масового так і екзотичних маловідомих видів. Подібні рейтиги проводять різноманітні спортивні, науковопопулярні, комерційні та інші видання, а також національні та міжнародні комітети, федерації та асоціації. Але жоден з рейтингів не можна вважати в повному обсязі обє'ктивним. Взагалі найнебезпечнішими видами спорту завжди є
так звані екстремальні. Але навіть при звичайних заняттях фітнесом є ризик падіння з бігової доріжки, розтягнення зв'зок та м'язів при стрибках на скакалці, і навіть травми голови від падіння з неслухняного гімнастичного м'яча. Або, наприклад, тільки здавалося б в самому безпечному виді спорту гольфі, щороку гине понад 900 осіб.

Міжнародний олімпійський комітет визначив топ найбільш небезпечних відів спорту після проведених Олімпійських ігор у Пекіні. За результатами дослідження фахівців, найчастіше спртсмени травмували ноги (55%), руки (20%), тулуб (15%) і голову (10%). Найбільше травм зазнали атлети, що виступають в таких видах, як:

1. Бокс
 

Один з найбільш травмонебезпечних видів спорту. Бокс неодноразово виключили з олімпійської програми. Постійної олімпійською дисципліною він став лише в 1920 році.

2. Гандбол

Гандбол - контактний вид спорту, тому небезпека отримати травму тут особливо висока. Найбільше навантаження припадає на коліна й гомілкостопи. У спортсменів часто зустрічаються ушкодження зв'язок, менісків. У зоні ризику також плечі та руки.


3.Тейквондо
 
Було включено в олімпійську програму в 2000 році на Іграх в Парижі. Ступінь травматизму в тейквондо знаходиться на одному рівні з такими видами спорту, як аматорський бокс, футбол, гірські лижі. Обов'язкова вимога до екіпіровці спортсменів - наявність захисних засобів для голови, торсу і паху.
 


4. Важка атлетика

Для цього виду спорту характерні травми попереку, плечового і колінного суглобів. Також у важкій атлетиці нерідко травмуються ліктьові та променезап'ясткові суглоби.


 5. Футбол
 
38% травм у футболі - це ушкодження, отримані в контакті з іншим спортсменом, 72% - у результаті невдалого падіння гравця. Найчастіше футболісти страждають від розтягування м'язів і зв'язок.

6. Хокей на траві

 Одна з найбільш древніх спортивних ігор. Перша згадка про цей вид спорту відноситься приблизно до 2000 року до н. е. Причини виникнення більшості травм в хокеї на траві - зіткнення з противником, а також наслідки ударів ключкою. Через великої кількості різких рухів - різкі зупинки, ривки, повороти - в зоні ризику колінні суглоби 

7. Спортивна гімнастика

Через сильне навантаження і травми у 38% гімнастів спостерігаються хронічні захворювання опорно-рухового апарату.
8. Велоспорт

Найбільш часто у велосипедистів страждає нижня частина тіла, коліна, гомілкостопи, стегна і поперековий відділ хребта, також бувають переломи передпліччя і ключиці. 
9. Тріатлон
Найчастіше спортсмени отримують травми долаючи велосипедний етап, тож і травми, що вони отримують схожі на травми шосейних або трекових велосипедистів.

10. Теніс
 
Найчастіші травми - опорно-рухового апарату, зокрема пошкодження гомілки.
Це наслідок різких змін траєкторії руху, ймовірність підвернути ногу або розтягнутися в шпагаті підвищується. Також небезпеку представляють великі навантаження на суглоби рук.
Існує професійна травма - лікоть тенісиста. Причиною її появи є тривалі й одноманітні рухи рукою, коли значне навантаження припадає на м'язи й суглоби передпліччя і зап'ястя.


P.S. Дотримання правил техніки безпеки при виконанні будь-яких фізичних вправ та виконання якісної розминки завжди значною мірою знижує ймовірність отримання травми.

ТОП-10 Екстремальні види спорту

ТОП-10 Смертельно небезпечні види спорту

 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар