четвер, 17 листопада 2016 р.

Незвичайні види спорту



Кронум (англ. Kronum) Командна спортивна гра з м'ячем була винайдена в 2008 році Біллом Гібсоном. Цей незвичайний вид спорту втілив в себе елементи футболу, баскетболу, гандболу, регбі. У кронумі,  аби влучити м'ячем у ціль, можна практично все, грати головою, руками, ногами, допускаються силові єдиноборства, тому вона є динамічною і дуже  видовищною.
Професійна ліга цього незвичайного виду спорту розташований у Філадельфії(США).
Кронум об'єднує традиційні спортивні принципи (голи, очки, команди, майданчики) з новими сучасними віяннями у спорті. Основною особливістю кронума є безпосередній вплив уболівальників, які можуть купувати, обмінювати і обирати гравців у різних лігах, використовуючи для цього свій обліковий запис на інтернет-сайті.
 Ігровим майданчиком для кронума служить кругле трав'яне поле, поділене на чотири  зони. По периметру рівномірно розподілені чотири «цілі», куди потрібно доставити м'яч, щоб отримати очки. Грають дві команди по 10 гравців.
Під час гри команда проходить цикл між стадіями захисту та нападу. Коли команда в стадії захисту (немає володіння м'ячем), вона захищає всі чотири зони, а 4 гравці стають воротарями (веджбек). В стадії нападу (команда володіє м'ячем) всі гравці стають польові і і можуть набирати очки, атакуючи будь-яку з чотирьох зон на периметрі. М'яч вводиться в гру шляхом вкидання в центрі круглого майданчика, там же команда, пропустивши гол, починає своє володіння. Гра складається з 3 періодів по 20 хв.
Очки нараховуються в залежності від зони майданчику, з якої м'яч досяг цілі та в яку з областей цілі він влучив. Чимось схоже на баскетбол, де є двох - і триочкові зони. Кількість здобутих за атаку очок визначається складністю і дистанцією до зони, в якій вони були набрані. Таким чином, в одній атаці команда на свій рахунок може записати чотири, три, два або одне очко, залежно від дистанції і може подвоїти цей показник залежно від області цілі, куди влучив м’яч.
Ціль (ворота) складається з двох різних областей, влучивши в які можна набирати очки. «Слабка» область являє собою щось дуже схоже на невеликі футбольні ворота. Набір очок в ній визначається значимістю зони, з якої була проведена атака (1, 2, 3 або 4). Над сіткою воріт знаходиться «сильна» область, яка складається з п'яти кілець діаметром 50 см, розміщених вертикально. Коли гравець вражає ціль через одне з цих кілець з відповідної зони, він приносить команді вдвічі більше очок, ніж у першому випадку. Таким чином, можна набрати вісім очок, забивши м'яч через кільце із "зони 4". У кронумі кожна з команд зазвичай набирає від 60 до 120 очок.
Виглядає просто і цікаво. Відео.

Немає коментарів:

Дописати коментар