пʼятницю, 11 листопада 2016 р.

Підтягування - одна з найкорисніших та доступних вправ



Користь підтягування
Фізична активність необхідна для нормальної життєдіяльності організму людини. Існує ряд спеціальних вправ, які приносять користь хребту людини. Саме до таких вправ відноситься й підтягування на перекладині.
Це найбільш демократичний спосіб вирішення проблеми болю в хребті, від якого страждають багато людей.
«Посперечатися» з користю підтягуваня для спини можуть лише заняття плавання, які теж надзвичайно корисні для отримання прекрасної постави та позбавлення від болю в хребті.
Підтягування зміцнює м'язи спини й допомагає вам зберегти спортивну форму. При підтягуванні, задіяна велика кількісь груп м'язів, в тому числі і м’язи спини, що зміцнюють хребетний стовп. Крім зміцнення хребта, м'язів верхнього плечового поясу, спини та черевного пресу, регулярне виконання підтягувань направлене й на розвиток витривалості.
Різноманіття виконання вправи
Говорячи про користь підтягувань, необхідно зазначити, що різні види цих вправ дають, відповідно, різний ефект від тренувань. При підтягуванні прямим хватом більше навантаження отримують м'язи спини, передпліччя, довгої головки біцепса. При виконанні вправи вузьким хватом відбувається зміщення навантаження з верхньої частини найширших м'язів на нижню, також ця вправа дає значне навантаження на зубчасті м'язи. Якщо ваша мета зміцнити найширші м'язи й коротку головку біцепса, то вам необхідні підтягування середнім зворотним хватом.
Гарним способом досягти зміцнення найширших м'язів є підтягування широким хватом, воно просте у виконанні, але дає добрий ефект при регулярному виконанні. При найбільш широкому хваті відбувається навантаження на верхню частину м'язів спини, розтягування яких дозволяє візуально збільшити ширину спини.
Підтягуватись можна з піднятими під прямим кутом ногами, що дає додаткове навантаження на мязи черевного пресу.
І це не всі варіанти виконання цієї вправи, з набуттям досвіду та розвитком сили ви й самі прийдете до інших способів підтягування. Систематичні тренування допоможуть вам не лише зміцнити здоров'я, а й сформувати атлетичну фігуру, що говорить про безперечну користь підтягувань.
Декілька корисних порад.
Заняття підтягуваннями вимагають певного досвіду. З часом ваша техніка значно покращиться, але до того треба дотримуватися деяких порад:
ü  для надійного хвату необхідно щільно охоплювати перекладину, великий палець завжди повинен бути знизу;
ü  обов'язково при виконанні підтягувань стежте за диханням. Під час руху вгору - видих, при опусканні - вдих.
ü  намагайтеся уникнути ривків при підтягуванні. Плавні рухи вверх виконуються за рахунок м'язів спини.
ü  обов'язково контролюйте опускання, не розгинайте руки різко.
При дотриманні всіх вищезгаданих рад користь підтягувань буде безсумнівною.
Дотримування певної системи занять з підтягування на перекладині дозволяє досягти безумовних результатів. При регулярних тренуваннях за певною системою може виникнути момент, коли ви не відчуваваєте ефективного покращення ваших результатів, ви не просуваєтеся вперед для досягнення вашої мети та отримання найбільшої користі підтягувань. Поставтеся до цього спокійно й починайте опрацьовувати нову систему тренувань порадившись зі спеціалістом (тренером, інструктором, вчителем).
Ще де кілька порад для запобігання отримання травми:
ü  починайте тренування з підтягування лише виконавши попередньо розминку, розігрійте м’язи, суглоби активізуйте дихальну та серцево-судинну системи, це значно знизить ймовірність травми;
ü  зістрибуйте з перекладини (особливо з високої) з дотриманням техніки приземлення або злазьте з неї за допомогою підставки, це знизить ймовірність отримання травми хребта;
ü  не розгинайте рук різко, щоб не допустити розтягу звязок;
ü  по завершенню тренування обовязково виконайте вправи на розслаблення та потягніть мязи, які отримували навантаження, це дасть змогу швидше відновитися та знизити больовий ефект при крепатурі.
Регулярні підтягування дадуть змогу зміцити здоров'я та отримати атлетичну фігуру. Будьте здорові!

Програма тренувань з підтягування тут…

Немає коментарів:

Дописати коментар