понеділок, 25 квітня 2016 р.

Військово-спортивне свято в ліцеї


     За планом навчально-польових занять з предмету «захист Вітчизни» та в рамках Дня Цивільного захисту в ліцеї 22. 04. 16 відбулися військово-спортивні змагання. Учні IV курсу мали можливість позмагатися в набутих знаннях вміннях та навичках з вогневої, фізичної, топографічної підготовки основ медичних знань та цивільного захисту.
На початку змагань учні розділилися на дві групи: частина учнів змагались з теоретичних питань (розгадування кросвордів, захист презентацій з бойової та медичної підготовки, розв’язування практичних ситуацій та військова вікторина.) А кращі «снайпери» в цей час у тирі змагалися у влучності стрільби з пневматичної гвинтівки. І вже в цих двох випробуваннях розточилася серйозна боротьба за перемогу. Отже за підсумками теоретичної частини усі три команди (групи 41. 42 та 43), показали однакові результати. 41 група перемогла у розгадуванні кросвордів, 43 – у вікторині, а учні 42 – найкраще підготувалися до захисту презентацій.


  Не менш запекла боротьба розточилася й на вогневому рубежі про, що свідчить той факт, що з 18 учасників стрільби (9 юнаків, 9 дівчат) лише 4 вибили менше 40-ка очок. А кращими серед хлопців стали Перфілов Богдан -  45 очок та Гаврилін Дмитро – 47, у дівчат відразу п’ятеро Шевченко Ольга, Черняк Валерія, Фальшовник Владлена, Лойченко Єлизавета та Зінченко Поліна показали кращий результат у 43 очки. Кращу ж суму у 254 очки вибили учні 42 групи, другі 41 група – 244 очки, треті – з результатом 242 очки учні 43 групи.
Також в рамках вогневої підготовки учні змагалися у метанні гранати (600 г) у ціль та на дальність (дівчата мали легший снаряд – м’ячик вагою 150 г). У метанні  на дальність знов кращими виявилися учні 42 групи. Які перемогли і серед дівчат, і серед хлопців. Перемогу в метанні у ціль серед юнаків здобули учні 43 групи, а серед дівчат –  41 групи. Кращі особисті результати.

Далі учні перейшли до спортивного залу де змагалися у рівні фізичної підготовленості.
Спортивну частину свята розпочали юнаки у вправі лазіння по канату (4 м) на швидкість, де більш вправними були хлопці 43 групи, друге місце посіли юнаки 42 групи, третє –  41. Підтримали переможний початок хлопців й дівчата 43 групи в аналогічній вправі, але на 1 м менше. А от друге місце посіла 41 група, дівчата 42 групи – треті.

Наступним випробуванням спортивної частини була комплексна силова вправа  (по 30 секунд піднімання тулубу в сід та віджимання в упорі лежачи (для дівчат – по 20 секунд)).  У хлопців знов перемагають представники 43 групи, другі – 42, треті – 41 група. А от дівчата 42 групи взяли реванш за попередню вправу й перемогли, 43 група на другому місці, а дівчата 41 – цього разу треті.

Мабуть найвидовищнішим випробуванням, стало протистояння команд у перетягуванні канату. Першими за канат узялися юнаки 41 та 43 груп, сильнішими виявилися останні, у протистоянні 41 та 42 груп перемогли хлопці 42. Ну й в останньому протистоянні 42 та 43 груп перемогу , а разом з нею й перше місце отримали юнаки 43 групи, 42 – ІІ місце, 41 – третє.

Серед дівчат також була рівна боротьба, але все ж дівчата 41 групи отримали перемогу над своїми опонентами у двох протистояннях, вони перші. Дівчата 43 групи взяли верх над ученицями 42 групи й посіли ІІ місце, представницям 42 групи лишилося ІІІ місце.

Наступним етапом військово-спортивного свята було випробування з топографічної підготовки. Команди отримали завдання на визначення прямого азимуту на задані об’єкти за допомогою компасу, визначення відстаней до певних об’єктів за допомогою підручних засобів та набутих теоретичних знань. Третім було завдання на відображення фрагменту місцевості у вигляді плану, а також пошук та відображення об’єктів за відомими даними (відстанню  та азимутом) на даному плані та місцевості.
В цих випробуваннях краще себе проявили учні 43 групи у роботі з картою, 42 групи – у визначенні азимутів, а 41 група більш точною була під час визначення відстаней. А загалом, з відривами по одному балу на цьому етапі перемогла 42 група, 43 – ІІ місце, 41 – ІІІ місце.

Останнім випробуванням для
команд була дія на випадок застосування противником ЗМУ. А саме, одягання протигазу ГП 5. До випробувань приступило відразу 12 чоловік (по 4 з кожної команди). За командою «Гази!» учні одночасно повинні за всіма правилами, як найшвидше одягнути протигаз. Хто з цим завданням впорався останнім – вибував, а решта продовжували змагатися  до тих пір поки не лишався лише один учасник, який і ставав переможцем.
Група 42 , представники якої вибули першими посіла ІІІ місце. До останнього змагались представники 43 та 41 груп Перфілов Богдан та Бондаренко Андрій. Андрій в останньому протиборстві був спритнішим, виконав вправу за 3,5 секунди й переміг, а його команді присуджене перше місце, другі – група 43 з кращим її представником Перфіловим Богданом. Слід також відмітити гарний результат Зінченко Поліни 4,5 сек., який був кращим серед дівчат. 
 В загальному  заліку ІІІ місце посіли учні 41 групи, три очки вони поступилися ліцеїстам групи 42 – вони другі, й на ті ж три очки випередили їх переможці – представники групи 43.

В неофіційному заліку найбільш активних серед юнаків слід виділити Бондаренка Андрія та Перфілова Богдана, а серед дівчат Зінченко Поліну та Горбунову Ярославу.

Немає коментарів:

Дописати коментар