пʼятницю, 11 листопада 2016 р.

Розвинена гнучкість - корисна фізична якість




Виконання вправ на розтягування сприяє рухомості суглобів, допомагає розслабити м'язи, розвиває координацію, точність та амплітуду рухів, запобігає травмам. При регулярному виконанні вправ на розтягування вдається краще відчувати і контролювати тіло, як під час занять фізичними вправами, так і в повсякденній діяльності.

Як правильно розтягуватися
При плануванні  занять необхідно врахувати ступінь гнучкості, індивідуальні особливості опорно-рухового апарату. В основі успіху – регулярні самостійні тренування, свідоме, розслаблене й повільне виконання кожної вправи.        Організму потрібен певний час. щоб пристосуватися навіть до незначного фізичного навантаження – за один день навчитися сідати на шпагат нікому не вдавалося.
Прагнення швидко розвинути гнучкість може призвести до розриву зв'язки або м'язи. Тому регулярно зменшуючи м'язову напругу, треба поступово збільшувати амплітуду рухів. Правильне виконання вправ на розтягування повинні приносити задоволення. Не слід виконувати вправи різкими ривками, чи до болю в м’язах, це більше спричиняє шкоди, ніж користі. Важливо робити вправи в розслабленому стані, повільно, концентруючи увагу на м'язах і суглобах. При надмірному розтягуванні м'язових волокон під час ривка вони рефлекторно скорочуються. В результаті м'язи, які необхідно розтягнути, замість розслаблення ще більше напружуються. Деякі волокна розриваються від чого м'язи втрачають еластичність. Тому при виконанні вправ на гнучкість потрібно відразу реагувати на хворобливі відчуття. Їх поява свідчить про неправильне виконання рухової дії.
Оптимальний спосіб розтягування м’язів полягає у тому, щоб виконувати вправи до появи легкої напруги і в даному положенні необхідно затриматися на 10-15 секунд, намагатися розслабитися. Відчуття напруги повинно зникнути. В іншому випадку потрібно зменшити амплітуду.. Важливо навчитися відчувати розтягнення і одночасно не відчувати біль. Коли м'язові тканини підготуються, плавно і без ривка переходити до наступної фази вправи, збільшивши розтяжку до появи почуття помірного напруження. Через 10-15 секунд воно також повинно знизитися. Якщо ж, навпаки, напруга зросла, потрібно зменшити амплітуду положення.
 Важливо правильно і постійно дихати. Дихання повинно бути рівним і повільним. Якщо при виконанні вправ дихання затримується, то це на дає змоги тілу розслабитися.

Немає коментарів:

Дописати коментар