суботу, 22 жовтня 2016 р.

Запобігай перевтомі.




      Поняття контролю фізичного навантаження та його регулювання під час занять фізичними вправами за самопочуттям та зовнішнім ознакам з метою запобігання перевтомі.

      Під час занять фізичними вправами може відбуватися зниження фізичної працездатності, стомлення сили м'язів, погіршення координації рухів. Цей стан можна і потрібно контролювати:
ü         за власним самопочуттям (прискорене дихання або задишка, загальна втома, біль у м'язах чи суглобах, головний біль, іноді нудота і навіть
блювота, пригнічений стан, порушення координації рухів та чіткості мовлення);
ü         та зовнішніми ознаками (незначне чи різке почервоніння або збліднення шкіри, помірне або значне потовиділення).
     Щоб цього не відбувалося, необхідне правильне дозування навантаження (індивідуально регламентовані кількість виконань, інтенсивність, додаткове обтяження),  чергування вправ пов'язаних з напруженням та розслабленням м'язів, сприятливий емоційний фон.
     Але слід памятати, що невелике стомлення не лише допустиме, а й необхідне на уроках фізкультури. А при умові підготовленості та регулярності заняттями фізичною культурою помірна, а інколи й значна втомленість є обов’язковою умовою розвитку таких фізичних якостей, як витривалість, сила, швидкість. Більше того зростання рівня цих якостей, а також становлення техніки рухових дій більш ефективне при умові виконання вправ у стані помірної втомленості. Але не слід забувати, що загальна перевтома може негативно відобразитись не лише на фізичній формі, а й на здоров’ї вцілому та «вивести зі строю» спортивної діяльності на досить тривалий період.  Тому слід володіти навичками та прийомами самоконтролю, не нехтувати ними, особливо під час самостійних занять. А про випадки перевтоми на заняттях необхідно обов’язково звернутися до вчителя, тренера або лікаря.

Немає коментарів:

Дописати коментар