пʼятницю, 18 листопада 2016 р.

Незвичайні види спорту



Футволей (порт. Futevôlei) незвичайний вид спорту, в якому поєднуються пляжний волейбол і футбол. Можна висловитися футбол через сітку. В 1965 році бразилець Октавіо де Мораэсом вирішив удосконалити техніку футболістів і придумав перекидати м'яч через волейбольну сітку ногами і головою.

Спочатку грали дві команди по п'ять чоловік, але
ви самі розумієте такі професіонали не давали м'ячу впасти на пісок, тому надалі команди скоротилися до двох гравців. Ігрове поле як у пляжному волейболі, висота сітки 2,2 метра за правилами м'яча руками торкатися не можна. Гра триває один сет до 18 очок або три сети до 15 очок.

Видовищність надає удар по м'ячу, коли нога вище голови друга відірвана від землі, це як у футболі удар через себе в падінні. Причому за правилами футволей торкання сітки при такому ударі не вважається за помилку. (Відео – спрощений варіант)

Завдяки багатьом професійним бразильським футболістам Роналдо, Роналдіньо, Жуніор ця гра отримувала популярність у багатьох країнах світу. Були створені свої федерації в ПАР, Франції, Голландії, Греції, Іспанії, Португалії.

В світі існують немало аналогічних ігор, які мають незалежну від футволей історію розвитку:

Сепактакрау (на фото) – гра схожа на футволей, але грається на майданчику аналогічному бадмінтону через невисоку сітку (близько 1,5 м), в команді троє гравців, розповсюджена в країнах південно-східної Азії й відома ще з XV століття (ВІДЕО);

Футбэг нет-гейм поєднує елементи футболу, тенісу,  бадмінтону та волейболу. Грають в Північній Америці та Європі.

Футболтеніс — командний вид спорту, гра футбольним м'ячем через тенісну сітку на майданчику, розмірами схожою з волейбольної. Футболтеніс виник у Чехословаччині у 1920-х роках. Великою популярністю користується також спрощений варіант гри — теннісбол. У нього грають на тренуваннях спортсмени багатьох видів спорту, і перш за все — футболісти.

Немає коментарів:

Дописати коментар