вівторок, 22 грудня 2015 р.

Рейтинг стрілецької зброї

Американський телеканал Military Channel склав рейтинг кращих зразків стрілецької зброї, створених в ХХ столітті. Кожна модель оцінювалася військовими експертами по точності вогню, бойовій ефективності, оригінальності конструкції, зручності у застосуванні і надійності. Перше місце зайняв легендарний АК-47, який отримав максимальні бали в 4категоріях з 5-ти.

10 місце -  М14.
1903 Springfield, США 
Тип: автоматична гвинтівка з функцією одиночного вогню. 
Країна-виробник: США. 
Калібр: 7,62x51 мм.
Магазин: на 20 патронів. 
Забезпечує початкову швидкість: близько 850 м/c. 
Швидкострільність: 700-750 пострілів на хвилину.

У Другій світовій війні кожен піхотний взвод американської армії використовував цілих чотири типи стрілецької зброї з різними видами боєприпасів. Це було не дуже зручно, тому армійське начальство вирішило розробити нову універсальну гвинтівку, здатну виконувати одразу всі необхідні функції. У результаті з'явилася М14, що використовувала стандартний патрон калібру 7,62 мм. Масштабні бойові випробування гвинтівка пройшла у В'єтнамі. Солдатам припали до душі стрілецькі характеристики M14, проте вона виявилася важкувата для ударної штурмової зброї, і на зміну їй прийшла більш легка M16. Однак дотепер деякі бійці надають перевагу класичній версії гвинтівки, переважно в якості снайперської зброї. 


9 місце. Sturmgewehr 44
рейтинг стрелковое оружие винтовки АК-47 
Тип: автоматична штурмова гвинтівка.
Країна-виробник: Німеччина. 
Калібр: 7,92 мм.
Магазин: на 30 патронів. 
Забезпечує початкову швидкість: 685 м/с. 
Швидкострільність: 500 - 600 пострілів на хвилину.

Наприкінці Другої світової війни Німеччина зіткнулася з  перевагою Радянської армії в автоматичній стрілецькій зброї. Основна зброя німецької піхоти, гвинтівка Маузера з поздовжньо-ковзаючим поворотним затвором, терміново потребувала заміни на більш швидкострільну, яким повинен був стати революційний карабін Sturmgewehr 44, який поклав початок зовсім нового сімейства стрілецької зброї - штурмова гвинтівка. Ключова відмінність Sturmgewehr 44 від ручних кулеметів з  аналогічними функціями,  була у використанні зменшиного 7,92-мм патрона, перехідного між класичним пістолетним і гвинтівочним боєприпасом. Автомат з'явився на заключному етапі війни і не встиг зіграти в ній хоч якусь помітну роль. Як би там не було, він по праву отримує високу оцінку за оригінальність і інноваційний характер конструкції. 


8 місце. 1903 Springfield
Винтовка 1903 Springfield, США  
Тип: гвинтівка з поздовжньо-ковзаючим поворотним затвором. 
Країна-виробник: США. 
Калібр: 7,62 мм. 
Магазин: на 5 патронів. 
Забезпечує початкову швидкість: 760 м/с. 
Швидкострільність: до 15 пострілів на хвилину.

Численні недоліки норвезької гвинтівки Krag-Jorgensen, що використовувалася американцями під час війни з Іспанією, змусили армійське командування США замислитися  створенням власної, більш вдалої піхотної зброї. Зброярі використовували поздовжньо-ковзаючий затвор, запозичений у 7-мм гвинтівки Маузера, внесли до нього незначні зміни і додали до нього магазин на 5 патронів. У результаті вийшла дуже вдала конструкція - гвинтівка зарекомендувала себе як надзвичайно точна, потужна і надійна зброя. 1903 Springfield широко використовувалася в ході обох світових воєн, і навіть побувала у В'єтнамі в якості снайперської гвинтівки. 


7 місце. Steyr Aug
 
Тип: автоматична гвинтівка з
функцією одиночного вогню. 
Країна-виробник: Австрія. 
Калібр: 5,56 мм. 
Магазин: на 30 або 42 патрона. 
Забезпечує початкову швидкість: близько 950 м/с. 
Швидкострільність:680 - 750 пострілів на хвилину.

У цього автомата, що з'явився ще в 1977 р, існує один вельми серйозний недолік - аж надто він схожий на якийсь бластер з чергової фантастичної саги. На думку багатьох аналітиків, його футуристичний вигляд свого часу відлякав чимало потенційних покупців. Розробники Steyr Aug використовували компоновку типу «Булл-пап» (Bull-Pup), при якій затвор і інші деталі ударно-спускового механізму переносяться всередину приклада. Це дозволило зробити зброю компактною і легкою. Серед інших цікавих особливостей гвинтівки слід згадати прозорий пластиковий магазин, інтегрований оптичний приціл, а також здатність скидати гільзи як направо, так і наліво - за бажанням бійця. 


6 місце. Mauser K98k
 

Тип: гвинтівка з поздовжньо-ковзаючим поворотним затвором. 

Країна-виробник: Німеччина. 
Калібр: 7,92 мм. 
Магазин: 5 патронів. 
Забезпечує початкову швидкість: близько 760 м/с. 
Швидкострільність: 10-15 пострілів на хвилину.

Гвинтівка Mauser 98, випущена в кінці XIX століття, ввібрала в себе найперспективніші досягнення тодішньої збройової промисловості. До їх числа відносяться бездимний порох, обойми з патронами, які можна просто встановлювати в магазин, і нарешті, поздовжньо-ковзаючий поворотний затвор, досі використовується в більшості мисливських гвинтівок. Зброя дуже добре зарекомендувало себе в ході Першої світової, а в 1930-х рр., під час переозброєння німецької армії гвинтівку було модифіковано, в результаті чого вона стала більш легкою і зручною в прицілюванні. Удосконалена Mauser K98k є однією з найбільш легендарних гвинтівок ХХ століття. 


5 місце. FN FAL

FN-FAL belgian.jpeg 
Тип: автоматична гвинтівка з функцією одиночного вогню. 
Країна-виробник: Бельгія. 
Калібр: 7,62 мм.Магазин: 20 патронів. 
Забезпечує початкову швидкість: близько 820 м/с. 
Швидкострільність: 650-700 пострілів на хвилину.

Зброярі бельгійської компанії Fabrique Nationale (FN), що створили гвинтівку FAL, були явно натхненні німецьким штурмовим карабіном Sturmgewehr 44. Спочатку їхня зброя використовувала практично такі ж скорочені патрони як і німецький зразок, однак цей боєприпас не відповідав стандартам НАТО, тому в якийсь момент була перероблена під більш довгий і потужний патрон. Саме в цьому виді FAL стала класичною зброєю часів холодної війни. Більше 50 країн взяли її на озброєння - незважаючи навіть на низьку купчастість стрільби в режимі автоматичного вогню. FN FAL послужила гарну службу австралійським військам у В'єтнамі, ізраїльським солдатам під час Шестиденної війни, вона використовувалася обома сторонами в ході війни за Фолклендські острови. 


4 місце. M1 Garand
 Garand.jpg

Тип: напівавтоматична гвинтівка. 

Країна-виробник: США. 
Калібр: 7,62 мм. 
Магазин: 8 (10) патронів. 
Забезпечує початкову швидкість: близько 860 м/с.
 Швидкострільність: 30 пострілів на хвилину.

Гвинтівка M1 Garand, прийнята американцями на озброєння в 1936 р, прекрасно показала себе в ході Другої світової. У середині сорокових генерал Паттон назвав її найефективнішою зброєю з усіх, коли-небудь створених людиною. Зрозуміло, це велике перебільшення, проте немає жодного сумніву в тому, що на той момент M1 була найуспішнішою, точною і масовою напівавтоматичного гвинтівкою. Її виробництво було згорнуто лише на початку 1960-х років, а всього було випущено більше 6 млн. примірників. 


3 місце. Lee-Enfield SMLE
 
Тип: гвинтівка з поздовжньо-ковзаючим поворотним затвором. 
Країна-виробник: Великобританія. 
Калібр: 7,7 мм. 
Магазин: 10 патронів. 
Забезпечує початкову швидкість: близько 745 м/с. 
Швидкострільність: 20 - 30 пострілів на хвилину.

Служила основною зброєю британської піхоти під час Першої світової, ця гвинтівка залишалася в строю аж до 1956 г. Для неавтоматичних гвинтівок Lee-Enfield SMLE мала просто феноменальну швидкострільність, що пояснювалося вкрай вдалою конструкцією затвора, а також ємним магазином, здатним вмістити 10 патронів (за цим показником Lee-Enfield SMLE лідирувала впродовж всієї першої половини ХХ століття). Тренований стрілець міг зробити з неї до 30 пострілів на хвилину, вражаючи ціль, віддалену на 200 м. Подібні демонстрації отримали назву «божевільної хвилини». Слід зазначити, що
щільність вогню Lee-Enfield дорівнює  аналогічним показникам сучасних напівавтоматичних гвинтівок. 

2 місце. M16
рейтинг стрелковое оружие винтовки М16 
Тип: автоматична штурмова гвинтівка з функцією одиночного вогню. 
Країна-виробник: США. 
Калібр: 5,56 мм. 
Магазин: 20-30 патронів. 
Забезпечує початкову швидкість: 790 (830) м/с. 
Швидкострільність: 700-950 пострілів на хвилину.

М16 з'явилася, як сучасна альтернатива напівавтоматичній гвинтівці M1, а також її аналогу M14. У ході війни у ​​В'єтнамі нова гвинтівка виявила дуже неприємну схильність до заклинювання, однак незначніі допрацювання дозволили зробити її більш надійною. З тих пір M16 встигла зарекомендувати себе як дуже точна, зручна, міцна й ефективна зброя. До безумовних нововведень, на які пішли конструктори цієї гвинтівки, слід віднести використання полегшеного сплаву і пластикових деталей. Крім того, гвинтівка використовує більш легкі 5,56 мм патрони (замість 7.62 мм в М1 і М14). Все це дозволило приблизно вдвічі збільшити кількість боєприпасів, які здатний нести на собі кожен солдат. 


1 місце. AK-47
рейтинг стрелковое оружие винтовки АК-47 
Тип: автоматична штурмова гвинтівка з функцією одиночного вогню. 
Країна-виробник: СРСР. 
Калібр: 7,62 мм. 
Магазин: 30 патронів. 
Забезпечує початкову швидкість: близько 715 м/с. 
Швидкострільність: 600 пострілів на хвилину.

За оцінками фахівців, на кінець ХХ ст. у світі було випущено більше 75 млн. Автоматів Калашникова (AK-47 і АКМ). Це зброя, створена ще в 1947 р, досі перебуває на озброєнні десятків армій світу. Існує думка, що автомат Калашникова створений на базі німецької штурмової гвинтівки Sturmgewehr 44. Між ними дійсно існує цілком очевидна зовнішня схожість, проте за своєю конструкцією вони відрізняються дуже і дуже сильно. АК-47 складається переважно з штампованих компонентів, що робить його надзвичайно простим і
дешевим у виробництві пристроєм. При цьому автомат має вражаючу надійність - він без зусиль витримує найважчі умови експлуатації, здатні вивести з ладу будь-які інші гвинтівки. Купчаність стрільби АК-47 оцінюється як середня, однак цей недолік цілком компенсується високою вогневою потужністю, невеликою вагою, надійністю і простотою у використанні.
  
Дивитися схожі статті:
Топ 10 кращих сучасних автоматів "+" відео
Топ 10 Кращих снайперсіких гвинтівок
Топ 10 Кращих пістолетів

1 коментар:

  1. Тут також непоганый рейтинг https://decem.info/10-vidov-samogo-populjarnogo-ognestrelnogo-oruzhija-v-mire.html

    ВідповістиВидалити